Jetzt buchen
Camping Mietunterkunft

Natuurgebied Planken Wambuis

Natuurgebied Planken Wambuis

Natuurgebied Planken Wambuis

Camping de Wije Werelt grenst aan natuurgebied Planken Wambuis. Je kunt hier eindeloos fietsen door glooiende heidevelden. Avontuurlijk wandelen langs stuifzand en door bossen. Grazers zoals paarden en Spaanse runderen tegenkomen. Dat kan in natuurgebied Planken Wambuis.

Om het gebied goed te overzien zijn er drie uitkijkpunten. Misschien ontmoet je er wel viervoeters zoals reeën en zwijnen, of de meer exotische Spaanse runderen die de heide begrazen. Op Planken Wambuis kun je in ieder seizoen actief van de natuur genieten.

In natuurgebied Planken Wambuis kun je allerlei dieren tegenkomen. Maar als je met zekerheid herten wilt zien, is een excursie met de boswachter misschien wel iets voor jou. Neem contact op met onze receptie voor de mogelijkheden.

Dieren en Planten

Dieren en Planten

In de uitgestrekte bossen en heidevelden van Planken Wambuis vinden ook de grotere dieren voldoende rust. Geen wonder dat hier veel wild voorkomt: zowel edelhert als wilde zwijn en ree zijn hier te vinden. De halfwilde ponies, Sayaguesa runderen en schapen helpen om de variatie in het landschap te behouden.

Bos en Heide

Bos en Heide

Ongeveer tweederde van Planken Wambuis bestaat uit bos, de meest voorkomende boomsoort is de grove den. Daartussen staan inlandse eik en berk, en zelfs jeneverbes. Hier leven kruisbek, goudhaantje en verschillende mezen- en spechtensoorten. In de voormalige eikenhakhoutbosjes kun je dalkruid vinden. Hier leven das, hazelworm, appelvink en boomklever. Tussen de heidestruiken groeien plantensoorten als kruipbrem, klein warkruid en de klokjesgentiaan. Er leven vogels als de boomleeuwerik, roodborsttapuit en graspieper. Op de vochtige delen leven heikikker, rugstreeppad en ook de adder.

Stuifzand

Stuifzand


In het noordelijke deel van Planken Wambuis ligt het Mosselse Zand. De temperatuursverschillen boven het kale zand kunnen er extreem zijn en de dieren en planten die hier leven hebben zich hier aan aangepast. Ze komen vaak nergens anders voor dan in het stuifzand. Ze hebben bijzondere namen als bijenwolf, mierenleeuw en zadelsprinkhaan. Ook de kleine heivlinder, kommavlinder, zandloopkever en bijzondere soorten korstmossen komen hier voor.

Voormalige landbouwgronden

Voormalige landbouwgronden

Op deze rijkere gronden zul je vaak wild zien grazen. Maar ook kwartel, geelgors en roodborsttapuit vinden er het voedsel van hun gading. behalve grassoorten vind je hier bijvoorbeeld ook meidoorn, jacobskruiskruid, viltkruid en wilde tijm.

Nach oben